‘Geef me geen vis, maar leer me vissen.’

 

In 2013 ben ik als vluchteling uit Syrië naar Nederland gekomen.

De eerste jaren ben ik vooral bezig geweest om de taal te leren spreken en werkte ik daarnaast als vrijwilliger. Na twee jaar ben ik gestart met een opleiding tot tolk aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2016 werk ik als tolk en vertaler Arabisch Nederlands en ik ben inmiddels ook beëdigd.
Ik vind het fijn dat ik landgenoten kan helpen om hun weg te vinden in de maatschappij. In mijn rol als FutureWork Specialist kan ik nog meer voor ze betekenen dan alleen als tolk. Dan mag je namelijk alleen letterlijk vertalen. Je neemt niet echt deel aan het gesprek. Bij FutureWork kan ik ook meedenken, coachen en advies geven aan nieuwkomers. Dat geeft mij veel meer voldoening.
Ik gun het andere nieuwkomers dat ze, net als ik, de kans krijgen om hun talenten en vaardigheden te benutten en dat deze gewaardeerd worden. In Syrië hadden deze mensen vaak een eigen bedrijf of leefden van hun ambacht. Ze waren niet afhankelijk van de overheid. Een Syrische uitdrukking zegt: Geef me geen vis, maar leer me vissen. Het is mooi dat FutureWork dat ook zo ziet en nieuwkomers wil helpen, zodat ze zo snel mogelijk weer hun eigen salaris kunnen verdienen en daarmee hun zelfstandigheid herwinnen.

 

Muhammad Aleid – FutureWork Specialist

Verder lezen...

Ontmoet

Aleid