De ramadan komt er weer aan. Een mooie gelegenheid om verbinding aan te brengen in je organisatie. Maar hoe doe je dit? En hoe zorg je ervoor dat je de plank niet mis slaat? Hier vertel ik je vandaag graag meer over, zodat je een mooie en verbindende ramadan tegemoet gaat.

Mijn eigen ervaring

Een paar jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met collega’s die aan de ramadan meededen. Ik wilde graag mijn interesse tonen door een dag mee te doen, maar wilde niet de indruk wekken dat het voor mij uit een soort sensatie was. Ik heb dit toen met een paar collega’s besproken en tot mijn verbazing vonden ze het juist heel leuk als ik meedeed.

Op basis van tips heb ik me er ook een dag aan gewaagd. Ik vond het best wel ingewikkeld, zag er tegenop maar ben achteraf blij dat ik het heb gedaan. Wel heb ik alsnog behoorlijke beginnersfouten gemaakt, want inhalen wat je op een dag gemist hebt aan eten bleek toch echt geen goed idee.

Tips voor werkgevers

Heb jij ook werknemers in dienst die meedoen met de ramadan? Dan hebben we acht tips voor je om hier een mooie en inclusieve periode van te maken, voor de hele organisatie.

Tip 1: Maak het bespreekbaar

Zoals ik ook deed toen ik mee wilde doen: maak het bespreekbaar. Je kunt invullen waar medewerkers eventueel behoefte aan hebben, maar je weet het pas echt als je het vraagt. Vraag daarom wat medewerkers nodig hebben, hoe je kan helpen en stel je daarbij flexibel op.

Tip 2: Doe een dag mee

Als het je leuk lijkt zelf mee te doen, geef dit dan ook zeker aan bij je medewerkers. Bespreek of zij het ook leuk vinden als je meedoet en betrek hier eventueel ook andere collega’s bij.

Tip 3: Leef mee

Of je nu een dag meedoet of niet: toon je medeleven. Dit doe je bijvoorbeeld door iedereen veel succes te wensen en af en toe te vragen hoe het gaat. Misschien zijn er nog kleine dingen waarmee je het leven voor je werknemers een stukje makkelijker maakt. Houd er bijvoorbeeld rekening mee als je een rondje koffie gaat halen voor collega’s. Soms is het beter het dan niet aan te bieden.

Tip 4: Organiseer een iftar

Aan het eind van iedere dag volgt er een iftar, dus hoe leuk is het als jullie dit gezamenlijk een keer op kantoor kunnen doen? Ook hier geldt: overleg het eerst, want het is vaak een grote familieaangelegenheid.

Tip 5: Pas werktijden aan

Een onderdeel van je flexibel opstellen als werkgever, is het aanbieden van aangepaste werktijden. Misschien vinden werknemers het fijn om nog aan het werk te zijn als de zon ondergaat. Zorg ook dat er wat dadels klaar liggen op het moment dat de zon ondergaat.

Tip 6: Richt gebedsruimten in

Een gebedsruimte is een mooie manier om begrip te tonen naar je werknemers. Dit hoeft helemaal geen uitgebreide en fancy ruimte te zijn, maar zorg dat het een prettige plek is waar iemand zich even terug kan trekken. Je kan er ook voor kiezen dit te combineren met een kolfruimte, zodat het (mits goed gecommuniceerd) twee doelen dient.

Tip 7: Zorg voor inclusie

Er wordt wel eens wat gemopperd door werknemers die niet meedoen aan de ramadan: ‘moet echt alles anders voor de ramadan?’ Geef iedereen het gevoel erbij te horen en maak ruimte voor ieders tradities. In deze periode staat de ramadan misschien centraal, maar zorg dat er ook ruimte is voor andere culturen.

Tip 8: Maak van het Suikerfeest geen vrije dag

Tot slot: zorg dat je medewerkers geen vrije dag op hoeven te nemen voor het Suikerfeest. Dit is een van de belangrijkste dagen uit hun cultuur, dus zie het als een kerstdag. Mocht het moeilijk zijn een extra vrije dag te regelen, kijk dan of medewerkers op een kerstdag doorwerken en hier het Suikerfeest voor terugkrijgen.

Hopelijk hebben we je een beetje op weg geholpen om de ramadan een mooi onderdeel van de organisatie te laten zijn. Ben je benieuwd naar onze andere artikelen? Kijk dan op deze pagina.