“Maandag mogen ze weer, dan gaat de muziek aan en worden er tussen het werk door dansjes gemaakt”, vertelt Rupika Dewansingh enthousiast. Ze is Head of Recruitment bij Instabox – voorheen Red je Pakketje – en werkt met nieuwkomers van FutureWork.

“Bij ons is er geen verschil tussen uitzendkrachten, FutureWorkers of ander personeel, iedereen hoort bij het team. Natuurlijk, in het begin is er een taalbarrière, en is het even lastig contact maken, maar dat is heel snel voorbij. Met name omdat medewerkers van FutureWork enorm gemotiveerd en blij zijn om te werken. Die energie neemt de taaldrempel al snel weg.”

Ben je benieuwd of nieuwkomers bij jouw bedrijf passen?

Instabox is gespecialiseerd in online bestellingen voor webshops en consumenten in de Benelux. Bestellingen die CO2 vrij worden geleverd, met elektrische auto’s. Het bedrijf zit in een scale-up situatie.

“Vorig jaar met Black Friday, Cyber Monday en Kerst was het topdrukte. En met de lockdown erbij, waar Nederlanders hun emoties online wegshopten, hebben we flink doorgepakt. In zes maanden verwerkten we vier keer meer pakketten dan gebruikelijk. Vandaar dat ik bezig ben met het opzetten van een recruitment team voor negen distributiecentra. Plekken verspreid over het hele land, waar een recruiter doorlopend bezorgers en sorteerders werft.”

Logische stap

Samenwerking met FutureWork was voor Rupika een logische stap. “Instabox wil een afspiegeling zijn van de maatschappij, dat zit in ons bedrijfs-DNA. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen geschikt is voor bepaalde functies, ongeacht achtergrond, religie of gender. Nieuwkomers van FutureWork zijn veelal intelligente mensen, die de werkzaamheden vrij snel door hebben.” Volgens Rupika staan de medewerkers inmiddels midden in de groep en geven ze het zelf aan als iets beter kan. Kortom, ze zijn volledig geïntegreerd bij Instabox

Groei en geluk

Ook kunnen nieuwkomers binnen Instabox stappen maken. “Een gepassioneerde medewerker, die nu werkt als sorteerder, heeft interesse getoond in de functie van proceslead-medewerker; iemand die processen coördineert, en kennis heeft van sorteermachines. Dat is een positie net onder de teamleider. Van zo’n ontwikkeling word ik echt gelukkig.

Weinig verloop

Ondertussen werken er tientallen FutureWorkers bij Instabox en wat Rupika opvalt is dat er weinig verloop is. “Mensen zijn echt onderdeel van een hecht team. Ook is FutureWork zelf dagelijks op locatie aanwezig. Om in gesprek te gaan met de medewerkers over hoe het gaat, en natuurlijk voor de taalles die ze verzorgen. Je merkt dat ze er echt zijn voor de nieuwkomers.”

Dit wil elk bedrijf

“Ons bedrijf vindt diversiteit en inclusiviteit belangrijk, dus nieuwkomers passen bij ons. Iedereen verdient een kans en wij zijn dankbaar voor hun motivatie en enthousiasme. Dat steekt ook andere medewerkers aan. Bovendien levert hun aanwezigheid ons veel op: je krijgt er loyale werknemers voor terug, die zorgen voor een hecht team. Dat wil toch elk bedrijf?”

Tip als je aarzelt

Nog een tip van Rupika voor organisaties die aarzelen om met nieuwkomers te werken: “Vraag je af of je twijfel legitiem is. Misschien denk je dat je geen tijd hebt, of dat de samenwerking te veel kost. Mijn advies: stap er overheen en geef nieuwkomers een kans. Ze zullen je echt verbazen.”