Nieuwkomers. FutureWork begeleidt ze naar werk en voorziet ze van een baan. Meestal gaat het om mensen met een vluchtelingenachtergrond, op zoek naar een plek in de maatschappij en (nog) niet in staat zelfstandig aan een baan te komen. Wij merken dat er bij werkgevers nogal wat vooroordelen over nieuwkomers bestaan. “Door de taalbarrière en het cultuurverschil kun je er niets mee op de werkvloer.” Of “Je moet er veel in investeren en daar heb ik helemaal geen tijd voor.” Oordelen gebaseerd op onwetendheid en angst voor het onbekende.

Nieuwkomers pakken kansen met beide handen aan

Natuurlijk kan het spannend zijn om nieuwkomers op de werkvloer te hebben. Er kan onbegrip ontstaan door het cultuurverschil. Stel, iemand kijkt naar beneden terwijl er gepraat wordt, dan hoeft dat geen teken te zijn van desinteresse. In andere culturen is dat vaak een teken van respect. Tegelijkertijd zorgen nieuwkomers voor verfrissing: door met andere culturen te werken wordt de blik van andere medewerkers verruimt.

Hé pas op, een heftruck!

FutureWork geeft nieuwkomers een goed welkom en een warm bad, en dat zorgt voor loyaliteit. De nieuwe medewerkers grijpen de kans die hun wordt geboden met beide handen aan. Vaak blijkt dan dat ze prima een gesprekje kunnen voeren. Natuurlijk behoren bepaalde werkbegrippen en namen van gereedschappen nog niet tot hun vocabulaire. Maar met goede begeleiding op de werkvloer wordt de taal geleerd. Werknemers hebben drie uur Nederlandse taalles per week op de werklocatie. Dus eenmaal aan het werk leert men de taal. En dan is ‘Hé pas op, een heftruck!’ geen abracadabra meer.

Weinig uitstroom door juiste match

Onze FutureWork specialisten selecteren medewerkers die het beste passen bij een bedrijf. De specialisten snappen beide culturen, kennen de Nederlandse normen en waarden en kunnen de juiste match maken. Vandaar dat onder FutureWorkers de uitstroom heel laag is. Van de nieuwkomers die via ons zijn gestart, is tot op heden slechts één op de twintig uitgestroomd. Een geweldig resultaat!

PS: Wist je dat bedrijven met een grotere diversiteit aan medewerkers beter presteren en succesvoller zijn? Volgens een onderzoek van McKinsey is een diverse en inclusieve cultuur een kritische succesfactor: het stelt individuen in staat om zowel zelf te schitteren als om als team samen te werken.