Misschien ben jij een ondernemer die maatschappelijke impact wil maken en ben je op zoek naar gemotiveerde medewerkers? Je bent niet de enige: in de huidige krappe arbeidsmarkt vissen veel bedrijven in dezelfde vijver. Maar wist je dat er een grote groep enthousiaste werknemers beschikbaar is? Een groep die graag de handen uit de mouwen steekt en zich met de juiste begeleiding ontpopt tot hele loyale arbeidskrachten? Het gaat om nieuwkomers: ze staan klaar om in te stromen.

10 dingen die je moet weten als je met nieuwkomers aan de slag gaat

Als uitzendbureau voor mensen die naar Nederland zijn gekomen, na te zijn gevlucht uit eigen land, begeleiden we nieuwkomers naar werk en voorzien ze van een baan. Regelmatig wordt ons gevraagd: waar moet je nou rekening mee houden als je met nieuwkomers aan de slag gaat?

1) Maak voorafgaand een goede selectie

Als je wilt dat iemand vanaf dag één up en running is, moet je voorafgaand een goede selectie maken. Is iemand voldoende gemotiveerd, past deze persoon wel bij het bedrijf? FutureWork pakt dat van tevoren op, waardoor de kans van slagen groot is.

2) Sta als bedrijf open voor samenwerking

Werk je met nieuwkomers, dan krijg je te maken met een andere taal en cultuur. Niet alleen wennen voor de nieuwe medewerkers, ook voor werkgevers en teamleiders. Zij moeten openstaan voor de samenwerking. Ben je als bedrijf gemotiveerd om elkaars cultuur beter te leren kennen? Interesse in de ander maakt dat het werkt. Medewerkers voelen zich dan snel thuis op de werkvloer. Bij beide partijen hoor je dan vaak ‘oh, werkt het zo bij jullie!’

3) Goede begeleiding is nodig

Een fijne samenwerking staat of valt met een goede begeleiding. Onze FutureWork cultuurspecialisten zijn er om de taal en cultuurbarrière weg te nemen. Zijn er vragen dan kunnen ze die meteen stellen aan één van de specialisten of via een speciale app. In no time volgt het antwoord in hun eigen taal.

4) Wees flexibel

Wees flexibel als werkgever en denk ik mogelijkheden. Een deel van de nieuwkomers is nog volop aan het inburgeren. Geef ze bijvoorbeeld de kans om te beginnen met drie dagen per week en bouw dat op naar fulltime. Zo hoeven de nieuwkomers niet meteen in het diepe te springen. Men begint eerst met behoud van bijstand en is er eenmaal een vertrouwensband, dan kan iemand voltijds aan de slag.

5) Geef kansen

Een standaard uitzendbureau biedt geen begeleiding aan nieuwkomers, FutureWork doet dat wel. Medewerkers krijgen scholing en zijn verplicht Nederlandse te leren, waardoor ze versneld in hun rol groeien. Mensen die net naar Nederland zijn gekomen, willen graag aan het werk. Als je ze kansen geeft, ontwikkelen ze zich.

6) Start laagdrempelig

We adviseren altijd te starten met laagdrempelig werk. Op deze manier kunnen nieuwkomers eerst wennen aan het Nederlandse arbeidsethos. Als je mensen eenmaal de juiste tools hebt aangereikt, is de kans van slagen het grootst.

7) Wees helder in je communicatie

Helderheid in communicatie is belangrijk. Nieuwkomers zien feedback soms als iets negatiefs, omdat in sommige culturen fouten maken not done is. In de Nederlandse cultuur mag je fouten maken, als je er maar van leert. Wij leggen dan ook uit dat feedback wordt gegeven om ze helpen beter te worden in hun werk.

8) Antwoord op praktische vragen

Veel nieuwkomers hebben vaak praktische vragen over zaken die voor Nederlanders normaal zijn, zoals over kilometervergoeding, het verschil tussen bruto en nettoloon, belasting betalen en dergelijke. Onze cultuurspecialisten zijn gewend dit soort vragen te beantwoorden. Zij begrijpen bijvoorbeeld cultuurverschillen tussen een overheid die alles bepaalt, en hoe zaken in Nederland zijn geregeld. Ook beantwoordt FutureWork vragen over huisvesting en gezinshereniging. Onderwerpen waarover men stress kan hebben. Met goede informatie zorg je voor rust voor de medewerkers, waardoor ze aan het werk blijven.

9) Start met kleine groepen

Ga van start met kleine groepen. Wij zien dat medewerkers elkaar dan onderling helpen. Dat zorgt weer voor vertrouwen, waardoor mensen zich sneller op hun gemak voelen. Ga je het traject goed in, dan is de kans groot dat je weer nieuwe werknemers aan je verbindt. Nieuwkomers wisselen namelijk met elkaar contact informatie uit over werkgevers.

10) Een baan is meer dan werken

Weet dat een baan meer is dan alleen werken. Nieuwkomers met een job zijn een voorbeeld voor hun gezin. Geef ze een kans en ondersteun ze in hun start op de arbeidsmarkt, dan krijg je er hardwerkende medewerkers voor terug.

Ach ja, eigenlijk is het allemaal niet zo spannend… Als je nieuwkomers goed begeleidt, is er weinig uitstroom, heb je er zeer loyale en betrouwbare medewerkers bij, en is het met name leuk om samen te werken!