Help de statushouders binnen je gemeente met professionele sleutelpersonen

Wil je meer betrokkenheid van statushouders bij integratie? Zoek je een bemiddelaar, cultuurverbinder of een rolmodel die andere statushouders kan begeleiden? FutureWork en Nieuwlander starten de opleiding van statushouder tot sleutelpersoon. Start: 27 oktober, 8 daagse opleiding.

Wie zijn de sleutelpersonen?

Sleutelpersonen zijn zelf migrant of vluchteling geweest. Zij hebben het vertrouwen binnen hun eigen gemeenschap en vervullen een brugfunctie tussen andere statushouders, instanties en de gemeente. Sleutelpersonen weten als geen ander wat er nodig is om succesvol te integreren binnen de Nederlandse maatschappij. Zij laveren geroutineerd tussen de cultuurverschillen en lossen daarmee praktische problemen op.

Waarom?

Het onderzoek van het Verwey-Jonker instituut benadrukt hoe essentieel sleutelpersonen zijn.

Door de inzet van sleutelpersonen worden mensen bereikt die de taal niet spreken en onbekend zijn met Nederlandse procedures. Zij zijn ‘ervaring-deskundig’ en vertalen hun kennis en ervaring, van de Nederlandse samenleving, naar passende adviezen en beleid voor statushouders. Met sleutelpersonen geef je statushouders een flinke voorsprong in participatie en integratie. Denk ook aan hun onmisbare hulp bij het nieuwe inburgeringsstelsel dat ingaat op 1 juli 2021.”

Download hier het totale onderzoek.

De opleiding en daarna

Sleutelpersonen krijgen een praktische en volwaardige opleiding om goed voorbereid de taken uit te voeren. Ze worden getraind op inhoud over diverse leefgebieden van de gemeente(n): huissituatie, zorg en welzijn, geldzaken, opleiding/werk. Ze ontwikkelen competenties om gesprekken en trainingen met de doelgroep goed uit te voeren. Een sleutelpersoon krijgt na afronding van de opleiding een salaris dat in verhouding staat tot de taken, werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Samen bepalen we of de sleutelpersoon bij FutureWork in dienst komt of bij jouw gemeente.

Meer weten of direct aanmelden?

Meld je kandidaat sleutelpersoon snel aan voor de 8-daagse opleiding met de start op 27 oktober. We hebben nu nog een paar plekken vrij. Data overige lesdagen en naam van de locatie volgen nog. Neem voor aanmelding of meer informatie contact op met Frank Kleinhout 06-10404006 of Martin Geertsma 06-46933400.  Mailen kan ook: welkom@futurework.nl.

We staan voor je klaar!