FRUIT OP JE WERK, inmiddels alweer 14 jaar geleden opgericht, is een bedrijf van 200 medewerkers dat fruitdiensten aanbiedt aan diverse organisaties. Dit zijn onder andere ziekenhuizen en gemeentes, maar ook McDonald’s vestigingen en Pathé bioscopen. “Overal waar mensen werken kunnen wij fruit leveren”, zo luidt het motto volgens operationeel manager Remco Peek. Wat FRUIT OP JE WERK echter uniek maakt, is hun betrokkenheid bij inclusie en de kansen die ze bieden aan mensen met een vluchtelingenachtergrond.
Het begin van een uitdaging
Twee jaar geleden stuitte FRUIT OP JE WERK via een online vacaturebank op een CV van een jongen uit Syrië. Ondanks de taalbarrière was het enthousiasme van de kandidaat aanstekelijk. FRUIT OP JE WERK besloot de jongen een kans te geven, maar al snel kwamen ze erachter dat ze ondersteuning nodig hadden om effectief met de nieuwe medewerker te kunnen communiceren om hem echt goed te kunnen begeleiden.
De zoektocht naar begeleiding
Vanuit dit besef is FRUIT OP JE WERK op zoek gegaan naar een organisatie die ze kon bijstaan, waardoor ze in contact kwamen met Vluchtelingenwerk Nederland. Die gaven aan dat FutureWork de begeleiding kon bieden die ze zochten, en zo is het balletje gaan rollen. Hier vonden ze niet alleen de ondersteuning die ze zochten voor hun nieuwe medewerkers, maar ook potentiële nieuwe collega’s uit de groep statushouders.
Een geslaagde samenwerking
FRUIT OP JE WERK bood op deze manier niet alleen de begeleiding voor de huidige statushouders, want inmiddels had de jongen uit Syrië ook een vriend aangedragen, maar namen ook twee nieuwe medewerkers uit de groep statushouders van FutureWork aan. Al deze statushouders werken tot op heden nog steeds met veel plezier en succes bij het bedrijf.
Op de vraag hoe de begeleiding vanuit FutureWork eruit zag, vertelt Remco dat er in de eerste zes maanden tolken worden ingezet. Enerzijds om te helpen bij het begrijpen van bedrijfsregels en anderzijds om gesprekken met de medewerkers en FRUIT OP JE WERK te faciliteren. Vaak waren deze gesprekken van persoonlijke aard, wat soms moeilijk was om te delen, maar wat essentieel bleek omdat het invloed heeft op hun werk. Het openstellen en delen van persoonlijke informatie was niet altijd makkelijk, maar het creëert wel begrip en een betere werkrelatie.
Er was in deze gesprekken ook ruimte voor praktische zaken, zoals vakantie en werktijden. Zo noemt FRUIT OP JE WERK dat een van de krachten nog amper vakantie had opgenomen, toen bleek dat hij niet wist dat je tijdens je vakantie werd doorbetaald. Of een statushouder die altijd een paar minuten te laat was, iets wat binnen zijn cultuur helemaal niet gek is. Door met elkaar in gesprek te gaan, kun je hier op inspelen.
Het belang van inclusief werkgeverschap
Niet alleen is FRUIT OP JE WERK heel tevreden over de samenwerking met FutureWork, Remco heeft ook nog een mooie boodschap: “Hoewel het voor werkgevers soms een drempel is om mensen met een vluchtelingenachtergrond aan te nemen, is het voor ons niets dan een positieve ervaring. In de eerste zes maanden droeg FutureWork het risico, waardoor beide partijen de kans kregen om elkaar te leren kennen zonder lange termijn-verplichtingen. Beide medewerkers die via FutureWork begonnen zijn hebben inmiddels een vast contract en voelen zich volwaardige leden van het team.”
Ben jij benieuwd naar andere voordelen van werken met nieuwkomers? Of heb je een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag.