We leven nog steeds in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt. Goed personeel vinden is lastig, maar goed personeel behouden lijkt bijna onmogelijk. Maar wat als we je vertellen dat er een grote groep onbenut potentieel is? Mensen die graag aan het werk willen en het liefst gisteren nog starten. Over welke groep we het hebben en wat hier de voordelen van zijn, lees je in dit artikel.

Er staan te veel mensen langs de kant

De situatie is uitdagend voor werkgevers. Zij zoeken zich een ongeluk om aan personeel te komen, maar gelijktijdig staat een grote groep mensen langs de kant: de nieuwkomers. Deze gemotiveerde groep mensen heeft om wat voor reden dan ook het thuisland moeten verlaten en wil niets liever dan een nieuw bestaan opbouwen in Nederland.

In een eerdere blog benoemden we 10 dingen je moet weten als je met nieuwkomers aan de slag gaat. Maar als we naar de stap daarvóór kijken; wat zijn dan de voordelen van werken met nieuwkomers?

Bij het begeleiden van nieuwkomers naar passend werk, merken we dat er vaak nog een drempel is bij werkgevers. Zo is er bijvoorbeeld de taalbarrière die het spannend maakt, of vinden werkgevers het moeilijk om in te schatten hoe lang een nieuwkomer in Nederland blijft. Goed om te weten: nieuwkomers die een inburgeringstraject hebben afgerond zijn meestal van plan te blijven en extra gemotiveerd om aan de slag te gaan. De ideale doelgroep dus om nieuw personeel uit op te doen!

1: Loyale medewerkers

We zijn natuurlijk niet helemaal objectief, maar het speelt in andere culturen nou eenmaal een grotere rol dan bij ons: loyaliteit. Dit zijn de mensen die juist níet voor een kwartje extra ergens anders gaan werken. Loyaliteit is een groter goed in de cultuur die zij kennen en de dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt maakt het de investering meer dan waard.

2: Veel arbeidspotentieel

Nieuwkomers hebben alles in huis om te werken, maar hebben hulp nodig bij het vinden van arbeid. Ze hebben vaak al een professionele carrière in hun thuisland achter de rug en dit is veelal van een hoger niveau dan het werk waar zij in Nederland mee kunnen beginnen. Er is dus heel veel potentieel binnen deze groep.

Wist je dat slechts vijf procent(*) van de statushouders een jaar nadat zij een verblijfsvergunning kregen werk heeft? Dit betekent dat er nog veel mensen langs de kant staan en die wel willen werken, maar nog niet altijd goed weten hoe ze aan een baan kunnen komen. Actief werven op deze groep biedt hier een uitkomst in.

*https://dashboards.cbs.nl/v3/asielenintegratie_2022/

3: Divers personeelsbestand

Zie het inzetten van nieuwkomers niet alleen als middel om je vacatures in te vullen. Je doet namelijk direct iets goeds voor de maatschappij door deze doelgroep een kans te bieden. Daarbij kun je het opnemen als mooi onderdeel in je MVO-strategie. Zo doe je iets goeds voor een ander, maar help je je eigen organisatie ook groeien door middel van diversiteit en inclusie op de werkvloer.

4: Maak laagdrempelig kennis

Mocht je het als werkgever spannend vinden om een nieuwkomer aan te nemen, dan zijn er veel mogelijkheden om kennis te maken. Met bijvoorbeeld een proefplaatsing, maar ook met de juiste begeleiding op maat kun je op allerlei situaties inspelen en is het een laagdrempelige manier om kennis te maken met nieuwkomers als arbeidskrachten.

5: Geen risico’s dankzij FutureWork

FutureWork ontzorgt volledig bij de inzet van nieuwkomers. Wij regelen taalles, schakelen met de gemeente, andere instanties en natuurlijk de nieuwkomer zelf. Wij begeleiden de kandidaat totdat jij als organisatie zelf er klaar voor bent de nieuwkomer in dienst te nemen. Om het voor bedrijven extra laagdrempelig te houden om deze stap te wagen, ligt het juridisch werkgeverschap bij ons.

Ben je klaar voor een eerste stap naar het inzetten van nieuwkomers als werknemers? Leuk, wij horen graag van je.