Door: Frank Kleinhout 

Het is de zomer van 2022 en een van onze partners, Crisp, komt met het nieuws een vestiging in Breda te gaan openen. Met daarbij de bijbehorende vraag of wij weer samen willen werken en zo nieuwkomers aan een mooie baan bij Crisp te helpen. Over dit antwoord hebben we niet lang na hoeven denken. Wel was het zaak zo snel mogelijk, en zoveel mogelijk, lijnen uit te zetten om in Breda alle partijen bij elkaar te krijgen. Of dit gelukt is…? 

Het vinden van de juiste partijen

Om in Breda de samenwerkingen snel van de grond te krijgen hebben we veel voor elkaar gekregen in zeer korte tijd. In de regio’s waar we al actief waren draait dit inmiddels als een geoliede machine. Het was uiteraard niet mogelijk om alle bekende lokale partijen te vragen zich in Breda te vestigen. Deze situatie vroeg dus om nieuwe partners, zoals de gemeente, sociale partners en een taalschool. In deze laatste hoedanigheid kwam Voorwaartz op ons pad. Een taalschool die, zo bleek, veel meer doet dan alleen taalles geven.

Mes met twee kanten

Terwijl wij bezig waren met het vinden van de juiste lokale partners, liep Voorwaartz tegen een ander probleem aan. Zij werken namelijk veel met inburgeraars die taalles krijgen én op zoek zijn naar een passende baan. De core business van Voorwaartz is het verzorgen van taalles, terwijl onze core business het plaatsen van nieuwkomers is. Zo is er dus een hartstikke mooie samenwerking ontstaan waarbij het mes aan twee kanten snijdt.

Van pilot naar samenwerking

Om onze prille samenwerking in de keten leven in te blazen hebben wij het plaatsen van kandidaten bij Crisp als pilot genomen. Omdat het magazijn in Breda nog niet open was, zijn we in oktober ‘22 met twaalf inburgeraars van Voorwaartz naar de locatie van Crisp in België gereden om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de werkzaamheden die ze in Breda te wachten zou staan. Hier konden ze vragen stellen, werkzaamheden uitvoeren en zich uiteindelijk bij interesse aanmelden.

En wat bleek? Dit heeft tot een heel mooie en intensieve samenwerking tussen FutureWork en Voorwaartz geleid. We kunnen van twee kanten de nieuwkomers begeleiden en zorgen dat werk en taalles goed op elkaar zijn afgestemd. Wordt er iemand ingeroosterd terwijl er ook taalles gepland staat? Dan is een telefoontje naar Maud van Voorwaartz genoeg. Nieuwkomers leren hier net zo goed van, want er zijn er inmiddels genoeg die zelf vragen of ze bijvoorbeeld iets eerder weg mogen om op tijd bij de taalles te verschijnen. Of juist hun shift af mogen maken en iets later bij te taalles aan mogen sluiten.

Samenwerken is geen eenrichtingslijn

De reden dat ik deze samenwerking met Voorwaartz benoem is omdat dit heel mooi weergeeft hoe wij werken. Tussen de werkgever en de nieuwkomer zit geen eenrichtingslijn, maar tussen werkgever, nieuwkomer en alle andere betrokken partijen zitten allerlei verbindingen. Het is een continu proces met sterke verbindingen in de keten, om nieuwkomers zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

Ben jij benieuwd hoe jij bij deze verbinding betrokken kan raken en zo nieuwkomers aan passend werk te helpen? Kijk dan eens naar de informatie voor werkgevers of gemeenten, of lees hier meer over de projecten die we gerealiseerd hebben.