,,Door te werken, leveren nieuwkomers een bijdrage aan de maatschappij en kunnen zij hun kwaliteiten inzetten. Ik wil deze mensen graag helpen, dat geeft mij energie”, vertelt Ramy Ibrahim (32), vader van twee kinderen en werkzaam als cultuurspecialist bij FutureWork, een uitzendbureau voor nieuwkomers. “Ik help Eritrese werknemers zich goed te voelen op hun Nederlandse werkplek. Naast een Nederlandse taalscholing door een docent krijgen ze bijvoorbeeld ook uitleg over de normen en waarden binnen een Nederlandse organisatie.”

Wat doet een cultuurspecialist precies?

Ramy is ervaringsdeskundige. Zelf emigreerde hij vanwege moeilijke omstandigheden vanuit zijn geboorteland Eritrea naar Nederland, zo’n twaalf jaar geleden. Uiteindelijk kwam hij terecht in De Pijp in Amsterdam. ”Het eerste wat ik heb gedaan was de taal leren en proberen te integreren”, vertelt hij met een sterk Amsterdams accent. “Ik heb tijdens mijn opleiding in de horeca gewerkt, achter de bar, en raakte vrij snel bekend met bitterballen, een kleintje pils en de polonaise”, vertelt hij lachend. “Als je in Nederland de taal leert, en je aanpast, word je vrij snel geaccepteerd.”

Begrip voor beide culturen

Met zijn migrantenachtergrond en afgeronde tolkopleiding kan hij zich als geen ander verplaatsen in de nieuwkomers. Ook begrijpt hij beide culturen. “Nederlanders zijn van oudsher bekend met diverse culturen en passen zich heel makkelijk aan als zij naar het buitenland gaan. Terwijl de Eritrese cultuur minder open staat; er is weinig contact met andere volken.” Ook kent Ramy de worsteling om weer helemaal opnieuw te beginnen en weet hoe het voelt om afhankelijk te zijn van anderen in een vreemd land. “Veel Eritrese nieuwkomers missen bepaalde werkervaring. Ze zijn niet bekend met informatisering en spreken de taal niet goed. Allemaal obstakels om toegang tot de arbeidsmarkt te krijgen.”

Bruggenbouwer

FutureWork helpt nieuwkomers op de arbeidsmarkt door mensen zoals Ramy in te zetten als cultuurspecialist. “Ik ben 24 uur per dag beschikbaar voor vragen, die binnenkomen via de FutureWork app of per telefoon. Het is hard werken, je ben echt een bruggenbouwer, maar met geduld en goede communicatie kom je een heel eind.”

Ongeschreven regels

Waar die vragen over gaan? Ramy vertelt er enthousiast over: “Er zijn ongeschreven regels, over en weer. Zo zijn Nederlanders heel direct, terwijl Eritreeërs indirect zijn. Als zij iemand tijdens een gesprek niet in de ogen kijken, is dat een teken van respect, terwijl Nederlanders het tegenovergestelde denken. Handig om te weten in een werksituatie.” Ook zijn er andere verschillen. “Als bijstand je enige inkomen is en je niet snapt dat je met een salaris meer kunt verdienen, zelfs als je belasting moet betalen, dan leg ik dat uit. Vaak neem ik mezelf als voorbeeld en dan hoor ik ‘Oh ok, werkt dat zo in Nederland.’”

Bouwen aan de toekomst

“Werk geeft nieuwkomers vertrouwen en zekerheid. Veel mensen zijn via FutureWork nu voor een langere periode aan het werk, dat is zo mooi. Een samenleving wordt rijker en interessanter als iedereen de gelegenheid krijgt om te werken, zich te ontwikkelen en mee te doen. Ik vind het een eer dat ik daaraan mag bijdragen. Ik bouw niet alleen aan mijn eigen toekomst, maar ook aan die van anderen, waar een hele familie een graantje van meepikt.”

Andere teamleden

Ben of ken jij onze nieuwe collega?

Amaniel – Cultuurspecialist