Consultant bij FutureWork: ‘Ik heb de perfecte baan’

‘Voor mij is dit de perfecte baan. Ik kan iets betekenen voor mensen die hun eerste stappen in Nederland zetten en dat geeft me veel voldoening’, vertelt Wilco Knops (27) enthousiast. Na een studie Human Resource Management in Utrecht en een aantal jaren werkervaring bij Albert Heijn en Randstad Uitzendbureau werkt hij sinds oktober als consultant voor FutureWork, een uitzendbureau voor nieuwkomers.

FutureWork is een kleine organisatie, volop in ontwikkeling. “Als consultant heb je veel verantwoordelijkheid en de vrijheid om zelf oplossingen te vinden en te pionieren”, vertelt Wilco. Met name de gedachte achter het bedrijf vindt hij mooi en interessant. “Je biedt een kans aan nieuwkomers die een bestaan willen opbouwen in Nederland.”

Cultuurspecialist, taaltraining en app

FutureWork begeleidt nieuwkomers naar een baan, met behulp van een cultuurspecialist die de Nederlandse en de andere cultuur kent. Daarnaast biedt het bedrijf een Nederlandse taaltraining, en de beschikbaarheid tot een app waarop werknemers hun vragen kunnen stellen. Binnen enkele minuten hebben ze dan antwoord van een tolk.

Duurzame banen

“Mijn taak is o.a. om bedrijven te vinden waarmee wij willen samenwerken. De vraag is groot, maar wij zijn kritisch en willen niet met elk bedrijf in zee. Wij zoeken duurzame banen voor onze mensen en niet een tijdelijke baan voor twee maanden. Voor het vinden van kandidaten maken we gebruik van ons netwerk van gemeenten. Zij hebben statushouders in hun gemeente wonen die ze graag aan een baan willen helpen. Dat zijn voor ons interessante kandidaten.”

Leren van verschillen

“Wat me opvalt is dat nieuwkomers graag willen werken. Wel hebben ze behoefte aan ruimte om hun baan stap voor stap te kunnen aanpakken. Logisch ook, want elke nieuwkomer heeft z’n eigen verhaal, komt uit een andere cultuur en is gewend aan een ander systeem. Zo is zacht praten in bepaalde culturen een vorm van intelligentie. In Nederland wordt dat gezien als timide. Van dat soort verschillen kun je leren.”

Dankbare kandidaten

Volgens Wilco is werken voor FutureWork anders dan voor een gewoon uitzendbureau. “Als je een nieuwkomer aan het werk helpt, zijn de mensen je zo dankbaar, dat geeft me enorm veel voldoening. In het begin spreken ze vaak niet de taal, maar met geduld kom je een heel eind. Eenmaal op de werkplek leren ze beter Nederlands spreken dan thuis in hun veilige sociale omgeving. Uiteindelijk maken we ze zelfredzaam; ze leren solliciteren en doen werkervaring op.”

Leven opbouwen in Nederland

Wilco vindt het belangrijk dat mensen het naar hun zin hebben en doen wat ze leuk vinden. Zo heeft hij voor een nieuwe klant een paar jongens uit Eritrea geworven. “In het begin waren ze erg onzeker en verlegen, maar nu ze een aantal weken aan het werk zijn, maken ze grapjes en zijn ze vrolijk. De jongens zijn duidelijk enthousiast en hebben meer zelfvertrouwen gekregen. FutureWork helpt hen hun leven in Nederland op te bouwen. Zo mooi dat ik daar medeverantwoordelijk voor ben!”

PS. Wil je meer weten over onze werkwijze? Neem dan contact met ons op! Of blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen via onze blogs.

Andere teamleden

Ben of ken jij onze nieuwe collega?

Amaniel – Cultuurspecialist